Home Klantenservice Leer De imperfecties van leer

Leer heeft vaak imperfecties, zo ook het leer dat wij gebruiken voor onze leren schorten. Omdat leer een natuurproduct is, is het niet perfect. Leer leeft! Voor ons een goede reden om alleen nog maar meer van leer te gaan houden. Juist de imperfecties maken dit materiaal uniek. Het is in onze mening dat leer mooi is door de imperfecties en niet ondanks de imperfecties. Sommige delen zijn te erg beschadigd, bijvoorbeeld omdat er een gat in zit of omdat het leer te dun is. Deze delen zullen niet door ons gebruikt worden.

Het leuke aan de vlekken en krassen op het leer is dat het veel verteld over het leven van de koe. Misschien was de koe van jouw leren schort wel een echte Casanova, heel lui of eentje met veel energie.

Nu is het natuurlijk niet zo dat ons leer voor vol met dit soort markeringen zit, maar soms kan je een klein stukje herkennen.


Striae

striae leer
Striae wordt bij vrouwen vaak minder gewaardeerd, maar bij koeien ziet het er best gaaf uit. Dit type lijnen zie je op het leer als de koe in een bepaalde tijd van zijn leven snel is gegroeid. Dit kan zijn omdat zij zwanger is geweest of doordat de koe erg veel heeft gegeten.


Aderen

aderen leer
De aderen van de koe kun je op sommige plekken in het leer zien. Dit geeft het leer een mooie marmerachtige look. Als de koe in de winter geslacht is en het erg koud is, zie je meer van deze aderen in het leer terugkomen. Dit komt omdat er meer bloed naar de buitenkant van het lichaam is gestroomd om warm te blijven.


Rimpels

rimpels in leer
Bijna al het dikke leer, zoals het leer van de nek banden van de schorten, heeft rimpels. Door gebruik worden sommige rimpels later zichtbaar. Een herkenbaar dagelijks voorbeeld is bijvoorbeeld de neus van je schoenen van het lopen. Maar sommige plekken van het leer hebben ook op natuurlijke wijze rimpels gekregen, bijvoorbeeld het stuk rond de hals van de koe.


Insectenbeten

insectenbeten leer
Insecten zoals muggen en vliegen zitten vaak in grote zwermen op plekken waar veel koeien zijn. De steken van deze insecten zie je vaak op het leer als kleine witte vlekken. Koeien zijn dan ook erg blij met vogels die vanaf hun rug insecten opeten.


Poriën

porien leer
Als je goed kijkt naar het leer dan zie je hele kleine gaatjes zitten. Dit zijn de poriën van de koe. Hier groeien de haren uit. Aangezien de haren van de koe alleen in de bovenste laag van de huid zitten, zijn deze gaatjes alleen te zien bij full grain leer.


Littekens

littekens leer
Littekens kunnen ontstaan om verschillende redenen. Het kan zijn door de hoorns van een andere koe, prikkeldraad, doornbosjes of door het paren. Veel koeien hebben op hun rug littekens van de hoeven van de stier. Hoewel het niet echt positief klinkt, is het wel zo dat een koe met meer littekens een natuurlijker leven heeft gehad. Het betekent dat de koe vaak buiten is geweest én voor ons betekent dit unieker leer


Eelt

eelt op leer
Als een koe vaak op dezelfde zijde slaapt of vaak met zijn hoorns op dezelfde plek krabt dan kan op die plek een eeltplek ontstaan. Dit zie je op het leer als een ronde vlek. Eelt zorgt voor een verdikking op de huid, maar dit zie je niet in het leer terug.


Brandmerken


De overblijfselen van een brandmerk zal je op ons leer niet tegenkomen. Wij gebruiken op dit moment leer van Europese koeien. Koeien met een brandmerk vind je vooral terug bij Zuid-Amerikaanse boeren. Daar worden doe koeien gebrandmerkt om kosten te besparen. In Europa is het brandmerken van koeien verboden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *